Историята зад тениска Шопска Салата
Едно от най-честите храни, без които българите не сядаме на масата е Шопската салата. Нейната история датира от 50те години на 20век. Създадена е от професионални майстори-готвачи от ДСП „Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“ в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Св. Константин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П. Чолчева и Ал. Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето.
През следващите години рецептата търпи поредица модификации – през 1970 г. в „Рецептурник по готварство и сладкарство“ са дадени четири варианта на шопската салата – с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; без сладки, но с люта чушка и със сирене. В началото на 70-те години на XX век печените чушки и настърганото сирене се налагат като задължителен елемент от салатата. Първоначално шопската салата се сервира в заведенията на ДСО „Балкантурист“, откъдето се налага и в домашната кухня.
Утвърждава се като национален кулинарен символ през 1970-те и 1980-те години. Може да се каже, че салатата е плод на социалистическия режим, надявам се това да не влияе на хранително вкусовите ви рецоптори.
От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Северна Македония. Широко е разпространена и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата).Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Славакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.
При нас традиционно се приготвя от нарязани домати, краставици, пресен пипер, кромид лук, пресен магданоз и настъргано саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. По желание може да се добави и люта чушка. Украсява се отгоре върху настърганото сирене със стрък пресен магданоз, черни маслини или малка люта чушка.
Сервира се предимно през лятото; съчетава се много добре с охладени традиционни български алкохолни напитки – ракия и мастика.
Отзиви
Изчисти филтритеВсе още няма отзиви.